Líbí se nám
přehledný displej
GPS
sledování mnoha sportovních aktivit
Nelíbí se nám
zdlouhavé ovládání
vyšší cena (v porovnání s dalšími Immax modely)
rozlišení displeje, chybí možnost hodinky personalizovat
3.1

Díky obchodu CZC.cz jsme mohli vyzkoušet další z řady hodinek, které do světa vypustili z Immaxu. Po hodinkách jsem sáhla hlavně proto, že poměr ceny a výkonu je u Immaxu tradičně velmi dobrý. Jediné, co mi v jejich hodinkách vždycky citelně chybělo, byla pořádná baterie s pořádnou výdrží. Podle specifikací modelu SW8 to s baterií vypadalo nadějně. Co jsme o jejich baterii i výdrži během testování zjistili? A jak si hodinky vedly celkově?

Obsah recenze

Balení

Hodinky přišly v nenápadné a poměrně malé bílé krabičce s obdélníkovou základnou. Na víku je pouze nápis „Smart Wear“, ze spodní strany najdete jen nápis !mmax. A nálepky z české distribuční sítě. Hned v úvodu prozradím, že ovládání v češtině není, ale že to ničemu nevadí, protože jediné, co tu je slovně, je „on“ – zapnuto a „off“ – vypnuto. Všechno ostatní obstarají obrázky.

Vraťme se však k balení. Uvnitř krabičky najdete samotné hodinky, které jsou posazeny do bytelného molitanu. Dále český a slovenský návod – poměrně podrobný. Kdo má s ovládáním chytrých hodinek zkušenosti, nemusí do návodu ani chodit. A kdo se teprve učí, tomu návod poslouží dostatečně.

Tip: podívejte se, jaké chytré hodinky vybrat.

Nejdůležitější papírek, který je v krabičce přibalen z české distribuce, je malinkatý ústřižek s fotkou hodinek, zakroužkovanou horní částí ciferníku a s vysvětlením, že ZDE se nachází dotykové ovládání. Jakmile tohle víte, už si s hodinkami poradíte.

Ale zase zpět k balení – ještě jsem nenapsala, že součástí balení je nabíjecí USB kabel s originálním zakončením v podobě magnetické nabíječky. Ta je malinká, což pro mě bylo celkem překvapením. Vejde se pohodlně kamkoliv a magnety drží spolehlivě. Adaptér v balení samozřejmě není.

Konstrukce a design

Hodinky jsou velké. Tím bych asi začala. Když jsem nasadila hodinky manželovi, vypadaly na jeho zápěstí velmi dobře, rozhodně nepůsobily robustním dojmem. Na dámské zápěstí se sice hodí, ale opravdu jen zarytým outdoorovým zálesačkám.

Rozhodně nebudou ladit ke kancelářskému outfitu nebo ke kostýmku do divadla. Na pánském zápěstí vypadají přirozeněji. A podle délky pásku je znát, že výrobce s pánskou rukou počítal. Perforovaný je však celý pásek, takže se hodinky dají upevnit i na to nejtenčí zápěstí.

Pásek je gumový, ale poměrně široký. Perforovaný je sice po celé délce, ale pouze v jedné řadě, takže se pod ním ruka dost potí – tedy při fyzické námaze. Na běžné nošení je pásek v pohodě. Fajn je vychytávka v očku, kam se zasouvá přebytečná část pásku po zapnutí – má zevnitř čudlík, který udrží konec pásku přesně tam, kde potřebujete.

A teď k samotným hodinkám. Jejich tělo je robustní, kulaté, na pravém boku jsou dva čudlíky, jako bývají na digitálkách. Nepřehlédnutelné jsou šroubečky. Je jich tu celkem pět a musím říct, že hodinkám umocňují dojem pánského modelu. Jsou ale zapracované pod hlavní povrch lunety, takže se o ně nezavazuje, nejsou na obtíž.

Velikostní parametry hodinek jsou následující:

  • rozměry (v x š x h): 53 x 44 x 13 mm
  • hmotnost: 44 g
  • délka i s páskem: 26 cm

Jak je znát z uvedených údajů, hodinky jsou vzhledem ke své robustnosti poměrně lehké. U některých prodejců jsem našla i hmotnost 180 g, což je naprosto zavádějící údaj (to je hmotnost mobilu, ne hodinek). Na mé kuchyňské váze naskočily 44 gramy. Takže do padesáti gramů se hodinky jistě vejdou. I díky tomu se nosí lépe, než na první pohled vypadají.

Ze spodní strany těla hodinek je snímač tepové frekvence a nabíjecí magnety. Tělo samotné je z uhlíkových vláken, což vysvětluje onu nízkou hmotnost. Boční hrana nabídne jen dvě ovládací tlačítka, přičemž tím horním s červeným orámováním hodinky zapnete a vypnete, probudíte a uspíte, nebo s ním potvrdíte výběr a přepínáte ve vnitřním menu. Tím spodním se vracíte o krok zpět (respektive o úroveň nahoru).

Horní strana těla hodinek nese samozřejmě displej. Také plastovou lunetu, která je přimontovaná napevno. Vnější okraj displeje je potištěn číslicemi, dále je tu nápis SPORT a GPS A. Displej je chráněn tvrzeným korningovým sklem. Celkově jsou hodinky zkonstruovány tak, aby byly voděodolné, krytí je na úrovni IP 67. Mytí rukou s nimi tedy zvládnete, na plavání to úplně nebude.

Specifikace a nabíjení

Hodinky jsou určené pro sportovce, kteří chtějí sledovat své výkony zejména v terénu. Ve výbavě hodinek je totiž GPS, pomocí které snadno vysledujete svou trasu a zobrazíte ji v mobilu v příslušné aplikaci (tedy – pokud hodinky s telefonem spárujete – viz níže). Hodinky ale zvládnou notifikace, ale ukládají pouze posledních pět kousků. Skrze hodinky není možné volat ani posílat SMS, odmítnout hovor nebo s nimi ovládat například přehrávač v telefonu – na tyhle funkce musíte s hodinkami Immax SW8 zapomenout.

Jsou to prostě hodinky na outdoorový (ale i indoorový) sport, jeho sledování, tvorbu statistik. Ne do kanceláře nebo pro přenos mobilu na zápěstí.

Nabíjení je snadné, a hlavně vám bude vzácné. Baterie s kapacitou 380 mAh vydrží i 21 dní běžného provozu. Tuhle informaci výrobce musím potvrdit. Po 14 dnech používání jsem nespotřebovala ani polovinu kapacity baterie. Nutno však přiznat, že GPS jsem vyzkoušela pouze krátkodobě. Pokud budete s hodinkami a zapnutou GPS běhat dvě hodiny denně, tak bude výdrž trochu někde jinde. Stále však budete na slušných hodnotách, oproti i velmi drahým kouskům, které už máme otestovány. Immax opět potvrzuje, že poměr ceny a výkonu zvládá perfektně.

A nabíjení? Samotná nabíječka se jen pomocí magnetů přichytí ze spodní strany hodinek, druhý konec se píchne do adaptéru či powerbanky, nejlépe s výstupem pod 1 A. Stačí počkat asi dvě hodinky (v závislosti na výstupu adaptéru) a je hotovo.

Displej

Výrobce uvádí ve specifikacích produktu, že displej je AMOLED. Od tohoto typu displeje jsme zvyklí čekat krásné a jemné vyobrazení plné hluboké černě a krásných barviček. Immax SW8 však dokazují, že když se AMOLED displeji nedají dostatečné proporce, může i tento vypadat dost hrozně.

Ne že by to nebylo vůbec snesitelné, to říct nemůžu. Ale od AMOLED displeje jsem čekala mnohem víc. Hlavně jemnější rozlišení. Obrazovka hodinek totiž vypadá jako u starých digitálek, ale v barevném provedení. Jednotlivé pixely poznáte vidíte i při letmém pohledu na displej. Parametry obrazovky jsou následující:

  • průměr displeje: 0,95 palců
  • rozlišení: nenašla jsem

Ano, bližší specifikace displeje nejsou u prodejců k dispozici, v dokumentaci k hodinkám jsem tuto informaci také nenašla. Ale pozor, v návodu se při vysvětlení, jak podsvítit displej, mluví o LCD displeji. K dobru mu budiž fakt, že automatické rozsvěcení obrazovky se dá vypnout na dobu, kdy předpokládáte, že budete spát. Časové rozmezí se nastavuje ručně, od výrobce je automatické rozsvěcení vypnuto od půlnoci do šesti hodin ráno.

Dotykovost displeje má velké omezení – na dotyky totiž reaguje pouze malá plocha v horní části displeje. Navíc jde pouze o poklep, nikoliv o gesta. Díky tomu je ovládání hodinek během na dlouhou trať, ale k tomu se dostanu později.

Displej může svítit ve třech různých intenzitách, přičemž ta prostřední stačí na běžný program. Nejsilnější podsvícení se hodí na sluníčku. Obrazovka je ve dne venku vidět poměrně dobře, ale přímé sluníčko jsem s hodinkami nestihla, byla spousta dní s trvale zataženou oblohou.

Změna domovské obrazovky, tedy nastavení různých watchface tady také není možná (respektive jsem tuhle možnost nenašla). Takže co výrobce hodinkám nastavil, s tím se musíte spokojit. Personalizace veškerá žádná. Ale tohle může být vykoupeno právě dlouhou výdrží baterie a dobrou GPS. Spousta lidí si od hodinek na sport ani nic moc dalšího nepřeje.

Cena na Heuréka.cz Cena na Alze

Ovládání a operační systém

Pojďme k ovládání. Už jsem naznačila, že je velmi zdlouhavé. Důvodem je fakt, že se v menu vždy posouváte pouze o jeden krok vpřed, a to ťuknutím na horní část displeje, kde je umístěna dotyková vrstva. Boční tlačítka slouží k potvrzení výběru nebo k návratu o krok zpět.

Konkrétní funkce bočních tlačítek a dotykového ovládání displeje jsou následující:

  • horní tlačítko s červeným orámováním: zapne a vypne hodinky, probudí a uspí displej, otevře menu, potvrdí výběr a přepíná ve vnitřním menu – v poslední úrovni menu, například s ním přehazujete nastavení mezi zapnuto a vypnuto.
  • spodní tlačítko vás vrátí o krok zpět (respektive o úroveň nahoru). Když jej podržíte déle, hodí vás na domovskou obrazovku.
  • Dotyková obrazovka (tedy část obrazovky s dotykovou vrstvou) listuje mezi položkami v menu. Ale vždy jen o krok vpřed. Nabídky vevnitř menu jsou sice poskládány do čtveřice, ale nelze na ně tapnout, a tím si nabídku zvolit. Vše musíte pěkně poskákat položku za položkou.

Velmi chybí například možnost nastavit si délku podsvícení displeje při nečinnosti. Displej totiž zhasíná poměrně brzy, měla jsem co dělat, abych zvládla hodinky a jejich obrazovky nafotit. Často jsem ulovila jen velké černo…

V hodinkách si ručně můžete nastavit datum, čas a samozřejmě i budík. Ale vyťukávat minutu za minutou, to je opravdu zážitek. Nastavení je totiž založeno na ručním naklikání čísla odpovídajícího dni v měsíci, měsíci v roce, hodině a konkrétní minutě – jak v nastavení času, co mají hodinky ukazovat, tak v nastavení budíku, kdy vás mají probudit. A že vás probudí, tím si můžete být jistí. Žádné jemné a diskrétní vibrace nečekejte. Hodinky zavibrují 12x, v různém rytmu. A dost silně.

Když bych ale měla ovládání hodinek shrnout, je jednoduché, snadno pochopitelné, vhodné i pro starší lidi, kteří se třeba vůbec nechtějí učit se smart systémy. Zde se dá všechno nastavit ručně, bohužel ne stručně. Ale kdo se v osmdesátých a devadesátých letech vyžíval v nastavování digitálek, tenhle systém se mu jistě bude líbit.

Co se operačního systému týká, jde o proprietární systém, s jehož zařazením nebo informováním o jeho pracovním názvu se výrobce nepochlubil. Hodinky jedou na procesoru Nordic NRF52832QFAA. Ten je evidentně velmi úsporný, výdrž baterie tomu napovídá.

Funkce

Hodinky nabídnou širokou škálu sportovních funkcí. K tomu i záznam o posledních pěti notifikacích, které si můžete přímo v hodinkách přečíst. Jinou spolupráci s telefonem ale nečekejte. Z hodinek si nelze zavolat (ani přes Bluetooth) nebo s nimi telefon ovládat (například spoušť fotoaparátu nebo hudební přehrávač). Přenos dat o vašich výkonech do aplikace H+ (Hplus) však probíhá. Aplikace vytvoří kýžené statistiky. Ale jen za předpokladu, že se vám vydaří spárování.

Mně se párování nepovedlo. A to jsem se snažila na třech telefonech, jeden s Bluetooth 4.1, druhý se 4.2 a třetí s Bluetooth 5. Výsledek však žádný. Ale přitom hodinky byly již před přistáním u nás rozbalené. Minulý „majitel“ hodinky neresetoval. A symbol Bluetooth svítil modře, což znamená, že se párování povedlo. Jestli teď párování nechtělo proběhnout jen proto, že hodinky byly dlouho spárované „na prázdno“, to nejsem schopná odhadnout. Jsem si ale jistá, že po vybalení nových hodinek se prvnímu majiteli párování zadařilo.

Ale pozor, spolupráce s mobilem není zcela nutná. Mnohé statistiky si totiž můžete prohlédnout i v hodinkách. V hodinkách je sport umístěn na dvou místech v menu:

  • v samotném menu „sport“ (panáček v pohybu) je nastavení začátku sportovní aktivity a její ukončení, průběžný monitoring.
  • v menu „nastavení“ (zkřížené nářadí) jsou sporty znovu – zde si prohlédnete své výkony z minulosti, nastavíte cíle atd.
  • zajímavá vychytávka – v menu sport, kde si spouštíte a ukončujete měření, jsou jednotlivé sporty v barevném provedení. V menu nastavení, kde si jen prohlížíte výsledky a nastavujete cíle, jsou sporty jen monochromaticky

Pojďme na přehled sportů, které Immax SW8 dokáží sledovat:

  • kroky
  • běh
  • jízda na kole
  • indoorové kolo
  • turistika
  • horolezectví (v hodinkách je výškoměr)
  • běžecký pás
  • basketbal
  • badminton
  • fotbal

K dispozici jsou i další funkce:

  • sledování spálených kalorií
  • měření srdečního tepu
  • výškoměr
  • barometr
  • teploměr
  • monitoring spánku
  • budík
  • stopky
  • sedavá připomínka

Konektivita a komunikace

Hodinky Immax SW8 jsou schopné komunikovat s telefonem prostřednictvím Bluetooth 4.2. Dále s navigačním systémem, jsou vybaveny GPS a GPS-A. Nečekejte ale nic jiného. Na internet se s nimi nepodíváte a ani s nimi nezaplatíte.

Bohužel nejsou hodinky vybaveny ani pamětí pro uložení hudby a možností stremovat si ji do bezdrátových sluchátek. S těmito hodinkami si prostě hudbu neposlechnete. Řešením samozřejmě je malý mp3 přehrávač s Bluetooth, ale je to další investice (když s sebou nechcete tahat velký mobil).

Postřehy z používání

Používání hodinek bylo příjemnější, než jsem si po prvním otevření krabičky a jejich spatření myslela. Jsou sice robustní, avšak lehoučké. Trochu mě štvalo těžkopádné ovládání, ale celkem rychle jsem si zvykla. Výhodou byl fakt, že když jsem zůstala někde v menu a obrazovka po delší paue zhasla, po jejím rozsvícení jsem byla v menu stále na stejném místě – hodinky se nevracely na domovskou obrazovku. Přehled o dění v telefonu by byl k dispozici, kdy se mi bylo zadařilo párování.

Aplikace je jednoduchá, přehledná, našla jsem v ní to hlavní, co jsem potřebovala. Jen škoda, že mi hodinky nepředvedly, jak vypadá, když je naplněná daty. Fotky v téhle recenzi najdete tedy pouze s prázdnou aplikací. Ale pro představu o jejím rozsahu to jistě bude stačit.

Iritoval mě budík. Vibrace jsou opravdu silné, až nepříjemně. Trochu zklamání přišlo z displeje, rozlišení se znatelnými pixely už není to, co bychom od současných smart hodinek čekali. Ale zato hned na domovské obrazovce máte vše, co je potřeba vidět pro běžný přehled: čas, datum, spárování (zda je nebo není – červené „B“ není a modré „B“ je), nabití baterie, srdeční tep, ušlé kroky a spálené kalorie. To by bohatě stačilo, kdyby nešlo o outdoorové hodinky – ještě bych na obrazovce uvítala stav spojení s navigací.

Vlivem robustnosti hodinek jsem jimi dost zavazovala o okolní věci (nejsem na tak velký předmět na zápěstí zvyklá). Ale věřím, že zvyknout se dá. A také věřím, že na pánském zápěstí problémem nebudou, nebudou totiž oproti velikosti zápěstí tak mohutné (viz popis v kapitole „Konstrukce a design“).

Co mě docela pobavilo, byl výškoměr. Během psaní recenze jsem totiž překonala převýšení asi 80 metrů – a to jsem se samozřejmě nehnula z místa. Takže výškoměr funguje v budovách na základě tlaku, nikoliv kontaktu s GPS. A tlak vzduchu opravdu klesal.

Hodnocení

Hodinky jsou na ženské zápěstí dost robustní, na statném chlapovi vypadají dobře. Jsou lehoučké a na slunci dobře čitelné. Určení pro outdoor je tu znát od prvního pohledu. Ovládání hodinek je však trochu těžkopádné, nicméně jejich výbava pro outdoorový sport je více než dostatečná – je v nich GPS, tlakoměr, výškoměr, dokonce i teploměr. Základní přehled o dění v telefonu nabídnou díky ukládání posledních pěti notifikací. Aplikace nabídne to hlavní, co od sport trackeru očekáváte. Přímo nadchne výdrž baterie, která přesahuje 20 dní. Chybí možnost streamovat hudbu do sluchátek, což může třeba u běhání dost vadit. Ovládání je na dlouhé lokte proto, že se lze v nabídce posouvat vždy jen o jednu položku vpřed. Celkový systém ovládání je díky tomu však velmi jednoduchý. A dá se na to zvyknout. Problém s párováním, která jsem zmínila, mohl mít pouze tento model, těžko posoudit.

Cena na Heuréka.cz Cena na Alze

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here