Cube1 S3: tohle se moc nepovedlo

Líbí se nám
cena
dobře viditelný displej
snadné ovládání
Nelíbí se nám
vypadávání spojení s telefonem
těžké otevírání zadního krytu pro vložení SIM karty a paměťové karty
nekvalitní pásek bez možnosti výměny
3.1

Jedny z nejlevnějších chytrých hodinek na oficiálním českém trhu, s českým menu a s aplikací kompletně v češtině. Hodinky Cube1 S3 mi byly sympatické cenou, ale i podle parametrů – umožňují totiž využití pro přehled o dění v telefonu, hodinkami můžete telefon ovládat na dálku. K tomu mohou mít vlastní SIM kartu. Zapůjčené jsme je měli z obchodu CZC.cz. Jak se nám nosily a používaly? Komu bychom je doporučili?

Obsah recenze

Balení

Balení je klasicky čínsky skromné, tedy jen hodinky a nabíječka, tak je originální, s microUSB kabelem, ale už bez adaptéru. Vše zabaleno v bílé a pevné papírové krabičce, s přebalem ve fialovém tónu. Na přebalu je fotografie hodinek Cube1 S3 v životní velikosti.

Krabička se otevírá jako truhla, víko se odklopí a zůstane na jedné straně spojeno s krabičkou. Ve víku je nezbytný manuál a bezpečnostní upozornění. Samotné hodinky jsou pouze zabaleny v ochranném obalu a jinak jsou v krabičce volně, nabíječka a kabel měly svou vlastní menší krabičku.

Tip: podívejte se, jaké chytré hodinky vybrat.

Konstrukce a design

Hodinky jsou překvapivě těžké, bytelné a chladné, neboť kov je jejich hlavní použitý materiál. Spodní část je tedy plastová, na horní straně hodinek je skleněná ochrana displeje. Displej samotný je dotykový a k ovládání slouží i postranní tlačítko, které najdeme na pravém boku hodinek.

Na opačné straně je pak mikrofon, s hodinkami je totiž možné telefonovat. Reproduktor je pak umístěn vespod, zároveň s magnetickými zakončeními pro nabíjení. Víko hodinek by mělo být otevíratelné, aby se dovnitř dala vložit SIM karta a paměťová karta, ale to se mi nezadařilo.

Hodinky mají pásek z ekokůže, který je dost nepoddajný a ničí se hned po několika zapnutích na ruku a sundání z ní. Vyměnitelný však bohužel není. Velikostní parametry hodinek Cube1 S3 jsou následující:

  • rozměry (v x š x h): 55 x 42 x 12 mm
  • hmotnost: 53 g
  • délka pásku: 25 cm

Hodinky jsme měli v černém provedení, pásek také černý, ale s béžovou spodní částí. Zapínání pásku je klasicky na přezku. Lunetka je stabilní a vystupuje nad displej, což je příjemné pro ochranu skla hodinek a samotného displeje. Ten je poměrně kvalitní, vzhledem k ceně hodinek jsem čekala mnohem horší zobrazení a i horší reakci na dotyky a gesta.

Přestože je tělo hodinek kulaté, displej nikoliv. Tedy, kulatý tvar zachovává, ale jen v horních dvou třetinách. Ve spodní části je useknutý – ve prospěch umístění snímačů. Hodinky nevypadají na první pohled extrémně levně, jsou mnohem elegantnější než většina řadových čínských modelů.

Specifikace a nabíjení

Hodinky Cube1 S3 jsou pro ty z vás, kdo chtějí mít na ruce telefon. A to takový, ze kterého se dá volat samostatně, bez Bluetooth spojení s velkým smartphonem. Pak je i pro lidi, co chtějí na zápěstí dostávat všechny možné notifikace ze svého velkého telefonu. Kdo hodinky rozhodně neocení, jsou sportovci, kteří chtějí sporttester.

Co se nabíjení týká, jde o klasickou záležitost magnetické nabíječky, která je však pro hodinky originální, takže ji při cestě kamkoliv prostě nesmíte zapomenout. Respektive, při cestě do práce ji můžete nechat doma, ale třídenní služební cesta už vyžaduje nabíječku s sebou. Baterie totiž vydrží v běžném provozu necelé dva dny.

Délka nabíjení je dle použitého adaptéru, doporučují se ty slabší, aby nedocházelo k poškozování baterky, která není na rychlé nabíjení připravená. Já jsem hodinky nabíjela něco přes hodinu. Baterie má kapacitu 380 mAh.

Jen je trochu kumšt trefit nabíječku na hodinky a opačně. Magnet je celkem slabý, takže zcela správnou polohu sám nedoladí. Naprosto přesně se prostě musí trefit uživatel.

Displej

Displej hodinek Cube1 S3 je poměrně jemný, jasný, dobře viditelný na slunci. Je o dotykový FQVGA barevný displej. Parametry displeje jsou následující:

  • úhlopříčka: 1,22 palce
  • rozlišení: 240 x 204 PF

Je možná i celkem bohatá škála personifikace, kdy přímo v hodinkách jsou tři ciferníky, které se mohou zapnout po stisknutí ovládacího tlačítka. Další jsou nastavitelné v aplikaci, která je komplet celá v češtině.

Displej reaguje na dotyky i gesta dobře, není nutné tlačit ani povely opakovat. Naopak jsem někdy měla pocit, že displej reagoval dřív, než jsem vůbec chtěla (náhodou jsem se prstem ochomýtala okolo jiné nabídky a hned jsem v ní byla, i když jsem původně mířila jinam).

Widgety s ovládáním jsou rozmístěny po čtyřech na jedné obrazovce. Lze mezi nimi plynule přecházet. Pořadí widgetů se dá měnit podle toho, jak vám to vyhovuje, abyste měli po ruce ty, co používáte nejčastěji.

Ovládání a operační systém

Ovládání hodinek bylo plynulé, ale jen do doby, než jsem se je pokusila spárovat s mobilem. Párování se sice zadařilo, perfektně, hned na první pokus, ale spojení dlouho nevydrželo, ani ne minutu. Brzy začala vypadávat i samotná aplikace sloužící k ovládání.

Ale zpět k samotným hodinkám. Vše mi v nich fungovalo perfektně, když tedy nebudu počítat fakt, že jsem se nedostala dovnitř, kam se dá vložit SIM karta a paměťová karta. Pameťovka může mít až 16 GB,  přičemž hodinky samotné mají vlastní paměť o velikosti 64 MB. Na pár písniček v mp3 to stačí.

Pak je tu RAM se 128 MB. Mezi aplikacemi díky ní přecházejí hodinky rychle, vše tu jde nastavit poměrně dopodrobna, takže si hodinky přizpůsobíte v mnoha detailech. Hodinky jsou vybaveny procesorem MTK6260.

Hlavní ovládací tlačítko sloužík zapnutí, vypnutí, probuzení a uspání hodinek, také k návratu na domovskou obrazovku. Vše ostatní se ovládá dotykově, kdy aplikace se otevírají poklepem, kdežto mezi obrazovkami a zpět z jednotlivých aplikací se cestuje pomocí gest doleva, doprava, nahoru i dolů.

Funkce

Hodinky nabídnou poměrně dost funkcí, ale žádná z nich není určena přímo pro sport. Je tu samozřejmě krokoměr a měřič spánku, ale oba jsou pouze na té nejzákladnější úrovni. Krokoměr musíte zapnout, když chcete, aby hodinky vaše kroky sledovaly.

S měřičem spánku je to stejné. Není tu žádný snímač tepu, takže se analýza dělá jen na základě toho, jak moc se ve spaní hýbáte. Stejně je na tom samozřejmě i upozornění na dlouhotrvající sezení.

Pak jsou tu ale funkce jako v telefonu:

  • volání
  • SMS
  • notifikace
  • stopky
  • kalkulačka
  • kalendář
  • budík
  • internet přes data (WAP, GPRS)
  • přehrávač hudby (Bluetooth, do sluchátek)

A to je právě směr, kterým se hodinky ve své nabídce nejvíce ubírají. Prostě telefon na ruce, a to včetně možnosti si přehrát hudbu, klasicky si zavolat, poslat SMS nebo si projít veškeré dění v mobilu, který zrovna máte uložený hluboko v batohu na zádech.

Konektivita a komunikace

Hodinky mají konektivitu poměrně slušnou, tedy alespoň papírově. Využívají GSM, zvládnou data v síti WAP a GPRS. Dále je tu Bluetooth 3.0. Hodinky Cube1 S3 jsou schopné komunikovat s Androidem 4.3 a vyšším, dále s iOS, zde dokonce neomezeně.

Postřehy z používání

Mých postřehů z používání mnoho není, protože hodinky se mi nepodařilo udržet s telefonem ve stálém kontaktu. Vyzkoušela jsem si tedy jen izolovaný systém hodinek a jejich vnitřního prostředí, který je dostatečně dobře propracovaný, rychle reaguje, snadno se v něm orientuje a ovládat se ho rychle naučí i úplný začátečník.

Vzhledem k tomu, že se mi nepodařilo otevřít zadní krytku pro vložení SIM karty a paměťové karty, nemohla jsem ani zkusit telefonování s hodinkami, kvalitu zvuku (zda půjde volanému vůbec rozumět) a kvalitu snímání (jestli volaný bude rozumět mně).

Hodnocení

Hodinky vhodné pro začátečníky s technologií smartwatch. Ale vzhledem k tomu, že se mi nepodařilo zprovoznit to hlavní, tedy propojení s telefonem, nemohu je obecně doporučit nikomu, kdo by chtěl mít obě technologie propojeny. Hodinky jsou zajímavé pro sledování ušlých kroků, samozřejmě pro budíky, připomenutí, kalendář. Když se vám do nich povede dostat SIM kartu, získáte plnohodnotný samostatný telefon na ruce. Ale musíte mít štěstí na kus, který je v pořádku. Anebo více umu.

Smartwatch a fitness trackery testuji už několik let. A stále mě dokáží překvapit. Zkoušíme je doma s manželem, kombinujeme tak mužský i ženský pohled na věc. Mé postřehy ze světa chytré elektroniky najdete i v techmagazínu Geeklife.cz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here